PROFILE PICSX33
Profile Pics Αρχιτεκτόνων: οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του SLUS (33 ερωτήσεις ίδιες για όλους) έρχονται να σκιαγραφήσουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα κάθε αρχιτέκτονα και να αφηγηθούν ιστορίες και σκέψεις που ξεκινούν από την αρχιτεκτονική, τον δημόσιο χώρο, την πόλη και την κοινωνία και φτάνουν μέχρι την μουσική, την λογοτεχνία και το σινεμά.
O Ευτύχης Ευθυμίου, βιολόγος και σχεδιαστής, με ειδίκευση στον αλγοριθμικό σχεδιασμό και στην υπολογιστική γεωμετρία, απαντά στο ερωτηματολόγιο του SLUS.
- Πότε και πού γεννηθήκατε; Αθήνα. 1984.
- Τι σπουδές έχετε κάνει; Πτυχίο Βιολογίας, Π. Ιωαννίνων / Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής, ΤΑΜ Βόλου, ΠΘ.
- Πού εργάζεστε; Στο Decode Fab Lab, στην Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης.
- Τι είναι αυτό που σας ώθησε στην αρχιτεκτονική; Η ligne claire, ο Herge (Tintin), ο Moebius, οι αδερφοί Schuitten, τα μεγάλα, καθαρά και λεπτομερειακά σχέδια, οι θεωρίες γα την πόλη, η αγάπη για τη γεωμετρία και τους μηχανισμούς, το πάθος για μια πιο λόγια προσέγγιση στην επιστήμη, μια που θα χωράει και μνήμη μέσα, η δυνατότητα για διεπιστημονικότητα και ασάφεια. Το γεγονός ότι στη βιολογία μου είχαν αρνηθεί τη μελέτη της μορφολογίας, και της πόλης ως οικοσύστημα. Η επιθυμία να εκφραστώ οπτικά και χωρικά.
- Πού μένετε; Μάλλον στην Αθήνα.
- Ποια σημεία της πόλης σας ξεχωρίζετε; Είναι ένα σημείο στα σκαλάκια στην Αμερικής που βλέπει μέχρι τη θάλασσα. Ένα χωριό πάνω σε ένα λόφο, και γύρω γύρω πόλη. Ένα σημείο στο λόφο που στρέφει που βλέπεις θάλασσα. Τα σημεία του ρέματος της πικροδάφνης όπου συναντάς παπαγάλους.
- Τί θα αλλάζατε στην γειτονιά σας; Παιδικές χαρές για μεγάλους, καλύτερους χώρους για σκύλους, ένα ρυάκι κάπου για να ακούω βατράχια το βράδυ.
- Ποιες τρεις πόλεις δεν έχετε επισκεφθεί και θα θέλατε; Καστοριά, Φλώρινα, Στοκχόλμη, Λιμνούπολη.
- Ποιες πόλεις διαλέγετε για την σχέση τους με το δημόσιο χώρο και γιατί; Πιστεύω στη δυνατότητα των ανθρώπων να φθείρουν κάθε παράδεισο και να εξευγενίσουν κάθε κόλαση.
- Ποια πέντε κτίρια θα τυπώνατε σε καρτ-ποστάλ ή και σε 3d printer για να τα στείλετε στους φίλους σας; Vila Rosa / όταν οι Coop Himmelb[l]au ήταν ακόμα κουλ. Großes Schauspielhaus/ όταν ο Hans Poelzig όριζε το grottesque με τη μέγιστη ακρίβεια. Ilirska Bistrica Spomenik / μνήμη, Βαλκάνια, γεωμετρία (Janez Lenassi, Živa Baraga-Moškon). Kunsthaus Grasz / γιατί έπρεπε να διαλέξω ένα του Peter Cook. Blur Building / γιατί όταν το πρωτοείδα η πρώτη σκέψη ήταν “Αυτό ακριβώς!!” (Diller Scofidio).
- Ποιο είναι το πιο ωραίο αντικείμενο του κόσμου; Μία τσαγιέρα, με τις καμπύλες της, είναι διαχρονικά σέξυ. Ένα κατσαβίδι philips είναι πάντα χρήσιμο και λέει ταυτόχρονα την ιστορία του μοντέρνου κόσμου, της βιομηχανικής επανάστασης και του υλικού πολιτισμού. Εμένα, όμως, μου αρέσει περισσότερο απ’ όλα το χειριστήριο του Sega Dreamcast.
- Τι είδους ιστορίες μπορεί να αφηγηθεί ένας χώρος; Μπορεί να αφηγηθεί ιστορίες που σκεφτόταν ο σχεδιαστής όσο τον δούλευε, ιστορίες που συνέβησαν εκεί ή παραδίπλα, ιστορίες που φέραν μαζί τα υλικά απ’ όπου ήρθαν.
- Πόσο ο συγκεκριμένος τόπος κάθε φορά επηρεάζει την σύνθεσή σας; Πάντα έχω το φόβο μην κατηγορηθώ για context mining. (Προσπαθώ να τραβάω (αντλώ) υλικά, ιστορίες, χρώματα από εκεί όπου σχεδιάζω – αλλά όχι και πάρα πολύ.)
- Με ποιους αρχιτέκτονες ή καλλιτέχνες θα θέλατε να μπορούσατε να βγείτε για ποτό; Με τον Peter Cook στα ’60s, τον Hans Hollein στα ’70s και το Shigeru Miyamoto στα 80’s. Αλήθεια, όμως, αν είναι να βγεις για ποτό, νομίζω το πιο ακραίο βράδυ θα στο εγγυηθούν οι Diller Scofidio.
- Τι σας εμπνέει; Η πολυπλοκότητα, τα μαθηματικά, οι μη διδακτικές ιστορίες, το ερωτικό σώμα, οι σχέσεις των ανθρώπων, η παραδοχή της φθαρτότητας.
- Μπορεί η αρχιτεκτονική να δώσει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα και πώς; Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις. Μπορεί όμως να σπείρει χίλια λουλούδια και να τα αφήσει να ανθίσουν / Όχι, αλλά μπορεί να σχεδιάσει καλύτερα προβλήματα.
- Τι θα λέγατε αν μπορούσε να ανασυσταθεί ένας ΕΟΤ στον οποίο να προσληφθούν νέοι αρχιτέκτονες για τον σχεδιασμό σύγχρονων δημόσιων τουριστικών εγκαταστάσεων τύπου ΞΕΝΙΑ; Θα ήταν εξαιρετικό. Αλλά ανησυχώ και για τη δημιουργία μιας νέας νομενκλατούρας παράλληλα, οπότε θα μου άρεσε περισσότερο σαν ενός τύπου “αγροτικό” των νέων αρχιτεκτόνων, ένα έργο που θα επιτελούσαν με το πτυχίο τους, σαν τους γιατρούς.
- Σχολεία, μουσεία, ξενοδοχεία ή νοσοκομεία; Σε ποιον τομέα θα δίνατε προτεραιότητα και κίνητρα; Νοσοκομεία. Ένα μέρος όπου οι άνθρωποι δοκιμάζονται, περνάνε τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής τους. Η αρχιτεκτονική πρέπει να μπορεί να αγκαλιάσει και να στεγνώσει τη θλίψη.
- Τέχνη, τεχνολογία, οικολογία και αρχιτεκτονική. Τέμνονται κάπου όλα αυτά; Κανονικά ναι, αυτόματα. Παρόλαυτα, βρίσκω ότι είναι πολύ προβληματικό το να προσπαθούμε να κάνουμε τικ στο κάθε ένα κουτάκι όταν σχεδιάζουμε, για να πιστοποιήσουμε ηθικά το project μας. Το κάθε πεδίο ή το ενσωματώνεις ή καλύτερα να το αφήσεις στην ησυχία του.
- Ποιες λέξεις συνοψίζουν την αρχιτεκτονική σας; Generative, Speculative, Αφηγηματική, Περιτή, Hi-res, Γλαφυρή, Ενδιαφέρουσα, Συλλογική, Διαμεσολαβημένη, Άυλη.
- Πού βρίσκεται ο άνθρωπος στον σχεδιασμό σας; Κρατάει το ποντίκι.
- Με τι υλικά προτιμάτε να δουλεύετε; Πολυμερή, πίξελ, σχέσεις.
- Μακέτες, σχέδια, σκίτσα, κολάζ, τρισδιάστατα, κινούμενη εικόνα, κείμενα. Πώς αποτυπώνετε καλύτερα τις ιδέες σας; Σκίτσα στο χέρι, τρισδιάστατα σχέδια, κώδικας. Μακέτα μόνο λειτουργική, ως δοκίμιο, ποτέ αναπαραστατική. Ξανά κώδικας. Μπλογκ.
- Τι πρότζεκτ δουλεύετε αυτόν τον καιρό; Το κέλυφος για ένα μουσείο, μία σειρά ειδών προσωπικής υγιεινής, μία φωτιστική εγκατάσταση, ένα πρωτότυπο υλικό για την οικοδομή, μερικά γλυπτά. Αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα τα δύο μεταπτυχιακά όπου διδάσκω.
- Τι κλίμακας έργα σχεδιάζετε; Κάθε κλίμακας. Από μεγάλα κτίρια έως μικροαντικείμενα. Η δουλειά μου είναι κυρίως problem solving και βελτιστοποίηση, οπότε μπαίνω σε μία μεγάλη σειρά από πρότζεκτ σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες και διορθώνω σχέδια με τρόπο που συχνά δε γίνεται αντιληπτός.
- «Less is more», «More with less», «Less is a bore»; Κάποιο από αυτά ή κάτι άλλο; Mesh is lore. Αλλά αν πρέπει να διαλέξω από τα παραπάνω, σίγουρα Venturi.
- Ποια έργα σας, πραγματοποιημένα ή μη, ξεχωρίζετε και γιατί; Το “Ataxifolia”. Είναι το ιδανικό μείγμα αφηγηματικής γλαφυρότητας και γεωμετρικής υπερβολής, αρκετά πολιτικό και ονειρικό ταυτόχρονα, σχεδόν κόμιξ. Συνδυάστηκε με ένα υπέροχο ταξίδι στη Μάλαγα και είναι το τελευταίο project που έκανα με δύο αγαπημένους συνεργάτες, το Βασίλη Χλωροκώστα και την Άρτεμη Παπαχρήστου. Επίσης το “Liquid Rock”. Το αυτοοργανωτικό κοράλι είναι προϊόν έρευνας χρόνων στο RexLab, στο Innsbruck, στην εκτύπωση με τσιμέντο, αλλά καταφέρνει να μην είναι απλά μια επίδειξη τεχνικής. Αντ’ αυτού παράγει χώρο και αισθητική, μέσω αλληλεπιδράσεων μεταξύ agents στη βάση αφηρημένων λογικών κανόνων. Και αυτό είναι προϊόν εξαιρετικής συνεργασίας με το Georg Grasser και το Marjan Colletti.
- Τι μουσική σας αρέσει να ακούτε σχεδιάζοντας; Talking heads, Λένα Πλάτωνος, Γιάννη Καψάλη.
- Ποιο βιβλίο μας προτείνετε να διαβάσουμε; Το σόλο του Φίγκαρο, του Γιάννη Σκαρίμπα.
- Ποια σειρά/ταινία να δούμε; Ο,τιδήποτε από Studio Ghibli. Porco Rosso, Howls’ Moving Castle, Nausicaa. Adventure Time.
- Τι χρώμα θα βάφατε την Πολεοδομία & τί την Εφορία; Ξέρω ‘γω, τι χρώμα έχει η σκόνη?
- Για ποιον θα θέλατε να σχεδιάσετε κάτι; Για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την ελληνική εταιρία διαστήματος, για κάποιον αγροτικό συνεταιρισμό. Για κάτι δημόσιο, πάντως.
- Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Να τηγανίσω τετράγωνα αυγά, ξέρεις, από τη Μονοτονία.

Ο Ευτύχης Ευθυμίου είναι βιολόγος και σχεδιαστής, με ειδίκευση στον αλγοριθμικό σχεδιασμό και στην υπολογιστική γεωμετρία. Σπούδασε Βιολογία στα Γιάννενα, και έκανε το Μεταπτυχιακό του στην Αρχιτεκτονική του Βόλου και αποφοίτησε με διάκριση. Από τότε είναι ακαδημαϊκός γυρολόγος σε μια σειρά από σχολές Αρχιτεκτονικής σε διάφορες πόλεις (Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ίννσμπρουκ, Λευκωσία κ.α.), διδάσκοντας σύνθεση, αλγοριθμικό σχεδιασμό και ρομποτική κατασκευή και μαζεύοντας τίτλους (βοηθός, ειδικός επιστήμονας, teaching expert, Λέκτορας, Senior Scientist, Μάγιστρος, Adjunct Faculty, Ερευνητής κ.α.). Από τον Ιανουάριο του 2015 είναι μέλος της ομάδας του DecodeFabLab, ως υπεύθυνος εκπαίδευσης και κεντρικός σχεδιαστής. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον κινείται γύρω από αυτοοργανωτικά συστήματα σχεδιασμού και βελτιστοποίησης, και την εφαρμογή τους στην ψηφιακή κατασκευή και τη ρομποτική αρχιτεκτονική. Το εικαστικό και αρχιτεκτονικό του έργο έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.