ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΡΙΝΤΑΝΗ | PROFILE PICSX33

PROFILE PICSX33

Profile Pics Αρχιτεκτόνων: οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του SLUS (33 ερωτήσεις ίδιες για όλους) έρχονται να σκιαγραφήσουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα κάθε αρχιτέκτονα και να αφηγηθούν ιστορίες και σκέψεις που ξεκινούν από την αρχιτεκτονική, τον δημόσιο χώρο, την πόλη και την κοινωνία και φτάνουν μέχρι την μουσική, την λογοτεχνία και το σινεμά.

Η Ελένη Τσιριντάνη, αρχιτέκτονας-αρχιτέκτονας τοπίου και editor στο archisearch.gr σε θέματα αρχιτεκτονικής τοπίου, απαντά στο ερωτηματολόγιο του SLUS.  

  1. Πότε και πού γεννηθήκατε; Το 1980, στην Κρήτη.
  2. Τι σπουδές έχετε κάνει; Αρχιτεκτονική στην Αθήνα και Αρχιτεκτονική Τοπίου στη Βαρκελώνη.
  3. Πού εργάζεστε; Εργάζομαι στο γραφείο “Έλλη Παγκάλου & Συνεργάτες Aρχιτέκτονες Τοπίου”.
  4. Τι είναι αυτό που σας ώθησε στην αρχιτεκτονική; Δυστυχώς όχι οι σωστοί λόγοι. Την επέλεξα, ενώ ήθελα να πάω στην Καλών Τεχνών. Είναι από τα ευτυχέστερη λάθη που έχω κάνει.
  5. Πού μένετε; Μένω στην περιοχή της Κυπριάδου στην Αθήνα.
  6. Ποια σημεία της πόλης σας ξεχωρίζετε; Την λεωφόρο Κηφισίας ειδικά το βράδυ, το όριο με τη θάλασσα στο Παλαιό Φάληρο και τον Εθνικό Κήπο.
  7. Τί θα αλλάζατε στην γειτονιά σας; Τη σχέση της με το κέντρο της Αθήνας. Δε μπορώ να αποφασίσω όμως αν θα την έφερνα πιο κοντά ή πιο μακρυά από αυτό ή αν θα την μετέφερα κοντά στη θάλασσα.
  8. Ποιες τρεις πόλεις δεν έχετε επισκεφθεί και θα θέλατε; Αγία Πετρούπολη, Ανόι και Ριο.
  9. Ποιες πόλεις διαλέγετε για την σχέση τους με το δημόσιο χώρο και γιατί; Την Βαρκελώνη γιατί είναι σαν να περπατάς μέσα σε μακέτα, την Μεδίνα στη Μάλτα για την κλίμακα της και το Βόλο για τη σχέση του με τη θάλασσα.
  10. Ποια πέντε κτίρια θα τυπώνατε σε καρτ-ποστάλ ή και σε 3d printer για να τα στείλετε στους φίλους σας; The Building on the Water του Álvaro Siza + Carlos Castanheira, V&A Dundee του Kengo Kuma, το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης του Κ. Κρόκου, το Val’s Therme του Peter Zumthor και…το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας!
  11. Ποιο είναι το πιο ωραίο αντικείμενο του κόσμου; Δεν έχω ιδέα!
  12. Τι είδους ιστορίες μπορεί να αφηγηθεί ένας χώρος; Νομίζω πολλές. Έχει να κάνει με το πόσο βιωμένος είναι, πόσο πολύ και καλά έχουν ζήσει μέσα σε αυτόν. Έχω επισκεφτεί κάποια σπίτια και αυτό είναι πολύ προφανές, σαν να έχει “ποτίσει” ο χώρος. Η κατοικία δεν θα ήταν η αγαπημένη μου λειτουργία για να σχεδιάσω, αλλά εκεί βρίσκονται οι καλύτερες ιστορίες.
  13. Πόσο ο συγκεκριμένος τόπος κάθε φορά επηρεάζει την σύνθεσή σας; Απόλυτα! Η αρχιτεκτονική τοπίου δεν γίνεται σε λευκό χαρτί. Είναι άσκηση συνδυασμού δεδομένων και παραμέτρων. Η τοπογραφία, το κλίμα, η υφιστάμενη βλάστηση, οι θέες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το σχεδιασμό.
  14. Με ποιους αρχιτέκτονες ή καλλιτέχνες θα θέλατε να μπορούσατε να βγείτε για ποτό; Με το Richard Serra. Τον βρίσκω συγκλονιστικό.
  15. Τι σας εμπνέει; Το πρόβλημα που θέτει κάθε έργο. Πως να εξυπηρετηθεί η λειτουργία μέσα από το σχεδιασμό. Είναι μια πρόκληση που δε βαριέμαι ποτέ.
  16. Μπορεί η αρχιτεκτονική να δώσει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα και πώς; Φυσικά, αλλά δεν είμαστε παντοδύναμοι, ούτε μάγοι. Μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την κοινωνική βελτίωση μέχρι ένα βαθμό. Η δική μας άσκηση ως σχεδιαστές είναι να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε καλύτερο, σίγουρα όχι τα πάντα.
  17. Τι θα λέγατε αν μπορούσε να ανασυσταθεί ένας ΕΟΤ στον οποίο να  προσληφθούν νέοι αρχιτέκτονες για τον σχεδιασμό σύγχρονων δημόσιων τουριστικών εγκαταστάσεων τύπου ΞΕΝΙΑ; Γίνεται να δημιουργηθεί ένας Οργανισμός που να απελευθερώνει αντί να “αξιοποιεί” το χώρο; Νομίζω πρέπει να ξεφορτωθούμε κελύφη, πριν κατασκευάσουμε νέα.
  18. Σχολεία, μουσεία, ξενοδοχεία ή νοσοκομεία; Σε ποιον τομέα θα δίνατε προτεραιότητα και κίνητρα; Σχολεία, για να έχουν νόημα και όλα τα υπόλοιπα.
  19. Τέχνη, τεχνολογία, οικολογία και αρχιτεκτονική. Τέμνονται κάπου όλα αυτά; Ναι, ναι, ναι! Νομίζω η πιο σημαντική συνειδητοποίηση είναι ότι τα πάντα συνδέονται με τρόπο δυναμικό.
  20. Ποιες λέξεις συνοψίζουν την αρχιτεκτονική σας; Όταν σχεδιάζω θέλω το τελικό αποτέλεσμα να φαίνεται αδιαμφισβήτητο. (Δε τα πάω καλά με την κριτική…).
  21. Πού βρίσκεται ο άνθρωπος στον σχεδιασμό σας; Αν και το τοπίο απαιτεί τη διαχείριση σε μεγάλη κλίμακα, σε επίπεδο που η ίδια η ανθρώπινη κλίμακα δεν είναι καν αντιληπτή, νομίζω πως είναι βαθιά ανθρωποκεντρικό. Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον ότι απευθύνεσαι σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις και δεν πρόκειται να γνωρίσεις, ωστόσο πρέπει να φτάσεις σε ένα σχεδιαστικό αποτέλεσμα που να τους αφορά.
  22. Με τι υλικά προτιμάτε να δουλεύετε; Έχω το προνόμιο να δουλεύω με σκυρόδεμα, ξύλο, νερό, δένδρα, χώμα. Πρόκειται για μια γκάμα ανεξάντλητη.
  23. Μακέτες, σχέδια, σκίτσα, κολάζ, τρισδιάστατα, κινούμενη εικόνα, κείμενα. Πώς αποτυπώνετε καλύτερα τις ιδέες σας; Με βοηθάει πολύ να γράφω. Ξεκαθαρίζω τη σκέψη μου και δουλεύω πολύ πιο συστηματικά. Επίσης μου αρέσει να σχεδιάζω σε τομή.
  24. Τι πρότζεκτ δουλεύετε αυτόν τον καιρό; Κατά βάση έργα τοπίου σε μικρότερη και πιο μεγάλη κλίμακα.
  25. Τι κλίμακας έργα σχεδιάζετε; Έχω τη μεγάλη χαρά να έχω σχεδιάσει από κλίμακα 1/1 μέχρι 1/5.000, 1/10.000….
  26. «Less is more», «More with less», «Less is a bore»; Κάποιο από αυτά ή κάτι άλλο; Στο τοπίο σίγουρα «More with less». Όπως λένε όλοι οι αρχιτέκτονες τοπίου επιτυχία είναι να μη φαίνεται πως ακριβώς έχεις επέμβει.
  27. Ποια έργα σας, πραγματοποιημένα ή μη, ξεχωρίζετε και γιατί;
    Νομίζω εκείνα που με έχουν συγκινήσει, είτε ως αντικείμενο σχεδιασμού, είτε λόγω των καλών και γόνιμων συνεργασιών που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια τους.
  28. Τι μουσική σας αρέσει να ακούτε σχεδιάζοντας; Σε καταστάσεις ακραίας έντασης… Μουσική για χαλάρωση όπως αυτή στα Spa!
  29. Ποιο βιβλίο μας προτείνετε να διαβάσουμε; Το “Στόουνερ” για τη χαρά της ανάγνωσης και μόνο και το “Εγκώμιο της Απραξίας”, πολύ χρήσιμο για πιο ολοκληρωμένη αντίληψη της πραγματικότητας.
  30. Ποια σειρά/ταινία να δούμε; House of Cards με Kevin Spacey όμως! Ο θρίαμβος του κακού.
  31. Τι χρώμα θα βάφατε την Πολεοδομία & τί την Εφορία; Νομίζω πως για λόγους συμβολισμού θα έπρεπε και τα δυο να είναι γυάλινα και απολύτως διαφανή.
  32. Για ποιον θα θέλατε να σχεδιάσετε κάτι; Για έναν αυτοκράτορα! Thinking big!
  33. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Να γνωρίσω νέους τόπους, να συναντήσω νέους ανθρώπους και να σχεδιάσω νέους χώρους!

Η Ελένη Τσιριντάνη είναι αρχιτέκτων-αρχιτέκτων τοπίου με σπουδές στην Αθήνα (ΕΜΠ) και την Ισπανία (M.L.A. UPC, Βαρκελώνη). Δραστηριοποιείται στον τομέα της αρχιτεκτονικής τοπίου σε έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας ως συνεργάτης του γραφείου «Έλλη Παγκάλου & Συνεργάτες». Παράλληλα, αρθρογραφεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα archisearch.gr σε σχέση με θέματα που αφορούν στο σχεδιασμό και στη διαμόρφωση του Τοπίου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s