SAIMIR KRISTO | PROFILE PICSX33

PROFILE PICSX33

Profile Pics Αρχιτεκτόνων: οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του SLUS (33 ερωτήσεις ίδιες για όλους) έρχονται να σκιαγραφήσουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα κάθε αρχιτέκτονα και να αφηγηθούν ιστορίες και σκέψεις που ξεκινούν από την αρχιτεκτονική, τον δημόσιο χώρο, την πόλη και την κοινωνία και φτάνουν μέχρι την μουσική, την λογοτεχνία και το σινεμά.

Ο Σαϊμίρ Κρίστο, αρχιτέκτονας και αντι-πρύτανης στο Πανεπιστήμιο POLIS των Τιράνων, απαντά στο ερωτηματολόγιο του SLUS.  

  1. Πότε και πού γεννηθήκατε; Στα Τίρανα, 5 Ιανουαρίου του 1988.
  2. Τι σπουδές έχετε κάνει; Σπουδές αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού στα Τίρανα (POLIS University) και τη Φερράρα, Ιταλία (UNIFE).
  3. Πού εργάζεστε; Στο POLIS University όπου και φοίτησα, γέννημα θρέμα δηλαδή. Αυτήν την στιγμή είμαι καθηγητής και παράλληλα αντι-πρύτανης στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού.
  4. Τι είναι αυτό που σας ώθησε στην αρχιτεκτονική; Η αστείρευτη επίδραση που μπορεί να έχει ο αρχιτεκτονικός χώρος στον άνθρωπο.    
  5. Πού μένετε; Στα Τίρανα.
  6. Ποια σημεία της πόλης σας ξεχωρίζετε; Το ιστορικό κέντρο της πόλης το οποίο σιγά σιγά χάνεται. Τα λίγα σημεία που η φύση συναντά την πόλη. Τα ψηλά σημεία που μπορείς να αγναντεύσεις τα μπαλκόνια των σπιτιών. Την σιλουέτα του βουνού Ντάϊτι που ενώνει γη και ουρανό.
  7. Τί θα αλλάζατε στην γειτονιά σας; Τα πάντα και τίποτα, ένα οργανωμένο χάος που με την βαβούρα του δημιουργεί μια απαράμιλλη αίγλη και τους ανθρώπους που γυροφέρνουν στα μπαρ μέρα-πρωί.
  8. Ποιες τρεις πόλεις δεν έχετε επισκεφθεί και θα θέλατε; Νέα Υόρκη, Τόκιο, Μπραζίλια.
  9. Ποιες πόλεις διαλέγετε για την σχέση τους με το δημόσιο χώρο και γιατί; Την Αθήνα και τις γειτονιές της επειδή μεγάλωσα εκεί με τις πλατείες της, την σχέση με τη θάλασσα και το βουνό. Το Ρότερνταμ γιατί πέρασα φανταστικούς μήνες επικοινωνώντας με τοπία σμιλεμένα από τους ανθρώπους. Το Πόρτο για τον παλίμψηστό του και την ικανότητα να διαβάσεις την ιστορία των ανθρώπων πάνω στην πόλη.
  10. Ποια πέντε κτίρια θα τυπώνατε σε καρτ-ποστάλ ή και σε 3d printer για να τα στείλετε στους φίλους σας; Κάθε κτίριο που αφηγείται και μια ιστορία σχέσης του ανθρώπου με την φύση. Τον οίκο του τσαγιού Boa Nova του Αλβάρο Σίζα, την κατοικία στην Ανάβυσσο του Νίκου Βαλσαμάκη, τον καθολικό ναό στην Ρονσάν του Λε Κορμπυζιέ, τα θερμά λουτρά του Πίτερ Ζούμθορ στο Βάλς και το Γερμανικό περίπτερο του Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε στην Βαρκελώνη.
  11. Ποιο είναι το πιο ωραίο αντικείμενο του κόσμου; Αυτό το οποίο ξανά-ανακαλύπτεις και κάθε φορά αισθάνεσαι ότι είναι η πρώτη.
  12. Τι είδους ιστορίες μπορεί να αφηγηθεί ένας χώρος; Ο αληθινός χώρος μπορεί μόνο να αφηγηθεί ιστορίες βασισμένες σε αισθήματα, μερικές φορές τα πιο βασικά, μερικές φορές τα πιο περίπλοκα, αλλά πάντα αληθινά.
  13. Πόσο ο συγκεκριμένος τόπος κάθε φορά επηρεάζει την σύνθεσή σας; Η πιο σημαντική στιγμή στην ανθρωπότητα είναι αυτή που καταλάβαμε ότι το σύμπαν δεν είναι ανθρωποκεντρικό αλλά ηλιοκεντρικό. Η σχέση μας με τον ήλιο και το φυσικό φως είναι αυτοτελής έννοια της ύπαρξης μας, και είναι το μοναδικό στοιχείο που έχει την δύναμη να ορίζει κάθε απόφαση στην αρχιτεκτονική σύνθεση.
  14. Με ποιους αρχιτέκτονες ή καλλιτέχνες θα θέλατε να μπορούσατε να βγείτε για ποτό; Είναι αρκετοί! Ένα τσιγάρο με τον Αλβάρο Σίζα, ένα ποτήρι ουίσκι με τον Μις φαν ντερ Ρόε, μία μπύρα με τον Ντάβιντ Γκίλμουρ και ένα ποτήρι κρασί με τους Ντιέγκο Βελάσκεζ και Σαλβαντόρ Νταλί.
  15. Τι σας εμπνέει; Οι απλοί άνθρωποι, οι ψίθυροι στα στενά σοκάκια, ο ήχος του αέρα, τα φυτά στο σαλόνι μου, ο τρόπος που μπαίνει ο ήλιος μέσα από τις χαραμάδες στο δωμάτιό μου.
  16. Μπορεί η αρχιτεκτονική να δώσει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα και πώς; Η αρχιτεκτονική φτάνει και μόνο για να δώσει στέγη/στέγαση.
  17. Τι θα λέγατε αν μπορούσε να ανασυσταθεί ένας ΕΟΤ στον οποίο να  προσληφθούν νέοι αρχιτέκτονες για τον σχεδιασμό σύγχρονων δημόσιων τουριστικών εγκαταστάσεων τύπου ΞΕΝΙΑ; Για την Αλβανία αυτό θα ήταν ένα φλέγον θέμα. Σαφέστατα θα εμπιστευόμουν τέτοια έργα κυρίως σε νέους αλβανούς αρχιτέκτονες.
  18. Σχολεία, μουσεία, ξενοδοχεία ή νοσοκομεία; Σε ποιον τομέα θα δίνατε προτεραιότητα και κίνητρα; Στην Αλβανία θα έδινα ξεκάθαρη προτεραιότητα στον οικιστικό και αστικό σχεδιασμό, από εκεί ξεκινούν όλα. Η χώρα έχει τεράστια ανάγκη από όλα τα παραπάνω, αλλά η ποιότητα του χώρου που ζεις και μεγαλώνεις καθημερινά επιμορφώνει περισσότερο τον άνθρωπο από οτιδήποτε άλλο.
  19. Τέχνη, τεχνολογία, οικολογία και αρχιτεκτονική. Τέμνονται κάπου όλα αυτά; Φυσικά, είναι αλληλένδετα στοιχεία της πραγματικότητάς μας. Ουσιαστικά είναι τεκμήρια πολιτισμού.
  20. Ποιες λέξεις συνοψίζουν την αρχιτεκτονική σας; Μνήμη, αγάπη, πόνος, συναίσθημα, επικοινωνία, ταπεινοφροσύνη, έμπνευση.
  21. Πού βρίσκεται ο άνθρωπος στον σχεδιασμό σας; Οφείλει να βρίσκεται παντού και πουθενά, παντού στον τρόπο που αξιοποιούνται όλες του οι ανάγκες και πουθενά στην απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον.
  22. Με τι υλικά προτιμάτε να δουλεύετε; Με ιστορίες, ανθρώπινες ιστορίες. Η μορφή τους μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την φύση τους, στην οποία η αρχιτεκτονική θα προσπαθεί πάντα να δίνει μορφή.
  23. Μακέτες, σχέδια, σκίτσα, κολάζ, τρισδιάστατα, κινούμενη εικόνα, κείμενα. Πώς αποτυπώνετε καλύτερα τις ιδέες σας; Σχέδια, σκίτσα και κείμενα. Πολλές φορές και μέσα από ταξίδια.
  24. Τι πρότζεκτ δουλεύετε αυτόν τον καιρό; Μια έρευνα για το φαινόμενο «Τίρανα» εκτός πολιτικά ορθής ματιάς αλλά αποκλειστικά ανθρώπινης.
  25. Τι κλίμακας έργα σχεδιάζετε; Κλίμακας που μπορεί να δώσει ένα χαμόγελο. Εδώ η φαντασία μπορεί να ορίσει μόνη της μεγέθη και σκοπό.
  26. «Less is more», «More with less», «Less is a bore»; Κάποιο από αυτά ή κάτι άλλο; Κανένα. Η ζωή ορίζεται από πολλά παραπάνω από μία ατάκα, αν και μερικές φορές οφείλουμε να είμαστε λακωνικοί στις αποφάσεις μας.
  27. Ποια έργα σας, πραγματοποιημένα ή μη, ξεχωρίζετε και γιατί; Θα ξεχώριζα την καθημερινή σχέση με τους φοιτητές μου. Η οποία ξεπερνά μερικές φορές το «βάρος» των υλικών οικοδομικής κατασκευής.
  28. Τι μουσική σας αρέσει να ακούτε σχεδιάζοντας; Ανάλογα, συνήθως αφήνομαι στην τζαζ, αλλά υπάρχουν φορές που η έκπληξη που χαρίζουν οι επιλογές του ραδιοφώνου δίνει μια διαφορετική νότα στις ώρες εργασίας.
  29. Ποιο βιβλίο μας προτείνετε να διαβάσουμε; Το “L’ora di lezione” του Massimo Recalcati.
  30. Ποια σειρά/ταινία να δούμε; To “Cold War” του Pawel Pawlikowski.
  31. Τι χρώμα θα βάφατε την Πολεοδομία & τί την Εφορία; Αδιάφανο! Όχι ως υπηρεσίες που χρειάζονται κατάργηση αλλά ως έννοιες που πρέπει να αναβαθμιστούν πρώτα κοινωνικά και έπειτα γραφειοκρατικά. Ζούμε σε μία κοινωνία η οποία μπορεί μόνο να κατανοηθεί κβαντικά και όχι απολύτως πια γραμμικά.
  32. Για ποιον θα θέλατε να σχεδιάσετε κάτι; Για τους γονείς μου, την αδελφή μου, τον άνθρωπο που αγαπώ, έτσι ώστε να με ωθήσουν να υπερβώ τα όρια μου.
  33. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ένα μακρινό ταξίδι, μια μελέτη για την αρχιτεκτονική της μετά-μεταβατικής Αλβανίας και πολλά άλλα.

Ο Σαϊμίρ Κρίστο είναι αρχιτέκτονας και αστικος σχεδιαστής. Aντι-πρύτανης στο Πανεπιστήμιο POLIS των Τιράνων με διδακτορικό στον πολεοδομικό σχεδιασμο [POLIS University & University of Ferrara), διδάσκει αρχιτεκτονική. Ως επιμελητής της Αρχιτεκτονικής Μπιενάλε των Τιράνων και μέλος την κοινωνίας των πολιτών, είναι ενεργος στην κοινωνική ενασχόληση με σκοπό την δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του πολεοδομικού σχεδιασμου. Ανά τακτά διαστήματα αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά αρχιτεκτονικής οπως το “A10 new European architecture” [NL], το “archithese” [CH] & το “ark” [UK].

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s