ΑΝΘΗ ΚΟΣΜΑ | PROFILE PICSX33

PROFILE PICSX33

Profile Pics Αρχιτεκτόνων: οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του SLUS (33 ερωτήσεις ίδιες για όλους) έρχονται να σκιαγραφήσουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα κάθε αρχιτέκτονα και να αφηγηθούν ιστορίες και σκέψεις που ξεκινούν από την αρχιτεκτονική, τον δημόσιο χώρο, την πόλη και την κοινωνία και φτάνουν μέχρι την μουσική, την λογοτεχνία και το σινεμά.

O ανθόκοσμος ή αλλιώς Ανθή Κοσμά, αρχιτέκτονας, απαντά στο ερωτηματολόγιο του SLUS.  

  1. Πότε και πού γεννηθήκατε; Στη γη των 300 πριν, σχεδόν, 40 χρόνια.
  2. Τι σπουδές έχετε κάνει; Όλες όσες ήθελε η μαμά μου και ο μπαμπάς μου και, τελικά, πολλές παραπάνω.
  3. Πού εργάζεστε; Σε ένα γραφείο αλλά και σε μια αρχιτεκτονική σχολή. Συχνά τα βράδια δουλεύω σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήρι ζωγραφικής.
  4. Τι είναι αυτό που σας ώθησε στην αρχιτεκτονική; Η έλλειψη έκφρασης.
  5. Πού μένετε; Μάλλον δεν έπρεπε ποτέ να διαβάσω ένα βιβλίο για νομάδες τον καιρό του 2004. Τώρα πια δεν με πειράζει να αλλάζω πόλεις. #μετακομίζω_συχνά.
  6. Ποια σημεία της πόλης σας ξεχωρίζετε; Θα ξεχώριζα, κάτι ξεχασμένα στο χρόνο καταστήματα και τα πεζοδρόμια. Αυτές οι επιφάνειες γεμάτες μπαλώματα, αυτά τα επίπεδα που δεν είναι ποτέ οριζόντια. Δεν ξέρω τι πήγε στραβά. Προσπαθώ να δεχθώ πως εμείς στην Ελλάδα, απλά, δεν μπορούμε. Τα πεζοδρόμια μας θα είναι πάντα έτσι, άναρχα, σαν κολάζ. Στο κάτω κάτω, θα λέγαμε, πως είναι αφηρημένοι πίνακες.
  7. Τί θα αλλάζατε στην γειτονιά σας; Ε, μάλλον, τα πεζοδρόμια.
  8. Ποιες τρεις πόλεις δεν έχετε επισκεφθεί και θα θέλατε; Μπουένος Άιρες, Τόκυο, Μπογκοτά.
  9. Ποιες πόλεις διαλέγετε για την σχέση τους με το δημόσιο χώρο και γιατί; Η Βαρκελώνη. Γιατί καθώς περπατώ κατανοώ πως είναι μια σχεδιασμένη πόλη. Πως κάπου υπάρχουν πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, συγκοινωνιολόγοι, κοινωνιολόγοι και φυσικά σχέδια τους που τα έχουν υλοποιήσει.
  10. Ποια πέντε κτίρια θα τυπώνατε σε καρτ-ποστάλ ή και σε 3d printer για να τα στείλετε στους φίλους σας; Το σπίτι-εργαστήριο του Αριστομένη Προβελλέγιου. Τασος Μπίρης: Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
  11. Ποιο είναι το πιο ωραίο αντικείμενο του κόσμου; Τα κραγιόν ή κραγιόνια και πάσης φύσης μπογιές και χρώματα.
  12. Τι είδους ιστορίες μπορεί να αφηγηθεί ένας χώρος; Μάλλον, όσες χωρά ο νους μας.
  13. Πόσο ο συγκεκριμένος τόπος κάθε φορά επηρεάζει την σύνθεσή σας; Αν ο τόπος είναι η Ελλάδα, μάλλον πολύ. Με δυσκολίες, εμπόδια, κρίση αλλά και ήλιο.
  14. Με ποιους αρχιτέκτονες ή καλλιτέχνες θα θέλατε να μπορούσατε να βγείτε για ποτό; Δύσκολο, δεν βγαίνω. Αλλά, αν είναι, με την Jadé Fadojutimi. Μια Αγγλίδα ζωγράφο, σύγχρονος εξπρεσιονισμός.
  15. Τι σας εμπνέει; Κάποιοι άνθρωποι με όρεξη, όπως εσύ Τζίνα.
  16. Μπορεί η αρχιτεκτονική να δώσει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα και πώς; Όσο υπάρχει ανάγκη για στέγαση και πανηγύρια (συλλογικά γεύματα, χοροί και συζητήσεις) πάντα θα βρίσκει τρόπους.
  17. Τι θα λέγατε αν μπορούσε να ανασυσταθεί ένας ΕΟΤ στον οποίο να  προσληφθούν νέοι αρχιτέκτονες για τον σχεδιασμό σύγχρονων δημόσιων τουριστικών εγκαταστάσεων τύπου ΞΕΝΙΑ; Θα έλεγα ναι, αν περιλάμβανε, μια προσπάθεια διαφύλαξης του φυσικού τοπίου.
  18. Σχολεία, μουσεία, ξενοδοχεία ή νοσοκομεία; Σε ποιον τομέα θα δίνατε προτεραιότητα και κίνητρα; Νομίζω στα μουσεία, επειδή είναι πια σχολεία με έναν μη-καταναγκαστικό ρόλο.
  19. Τέχνη, τεχνολογία, οικολογία και αρχιτεκτονική. Τέμνονται κάπου όλα αυτά; Αν οι κατηγοριοποιήσεις μεταβάλλονται με τις εποχές και τις αντιλήψεις, κάπου θα τέμνονται. Σχέσεις αλληλεξάρτησης. Συχνά η τεχνολογία θέλει τέχνη, η τέχνη την τεχνολογία. Τώρα, τέχνη και τεχνολογία χωρίς οικολογία στις μέρες μας είναι ένα τοπολογικό ζήτημα και, κάπως έτσι κι ένα αρχιτεκτονικό.  
  20. Ποιες λέξεις συνοψίζουν την αρχιτεκτονική σας; Ε δεν νομίζω πως έχω κάποια σαφή τάση ή έργο. Οπότε μάλλον: ασάφεια, ασυμμετρία και αφηρημένα σχέδια.
  21. Πού βρίσκεται ο άνθρωπος στον σχεδιασμό σας; Προσπαθεί να βρίσκεται, στην «τέχνη της καθημερινής ζωής».
  22. Με τι υλικά προτιμάτε να δουλεύετε; Τελικά σαν το χαρτί δεν έχει.
  23. Μακέτες, σχέδια, σκίτσα, κολάζ, τρισδιάστατα, κινούμενη εικόνα, κείμενα. Πώς αποτυπώνετε καλύτερα τις ιδέες σας; Ποτέ δεν μου άρεσε η φράση «το μέσο είναι το μήνυμα». Έκφραση να’ ναι, ποίηση να’ ναι και όπως βγει.
  24. Τι πρότζεκτ δουλεύετε αυτόν τον καιρό; Δεν είναι δικό μου, ένα μουσείο.
  25. Τι κλίμακας έργα σχεδιάζετε; Μικρής.
  26. «Less is more», «More with less», «Less is a bore»; Κάποιο από αυτά ή κάτι άλλο; Και όλο λες, λες. «Τολμάς και λες πως δεν μ’ αγάπησες ποτές» (Βασίλης Καρράς).
  27. Ποια έργα σας, πραγματοποιημένα ή μη, ξεχωρίζετε και γιατί; Ε, το οδοντιατρείο, orange. Για τον κήπο, τα πορτοκαλί, τις αντανακλάσεις, τα φώτα και την Ντίνα.
  28. Τι μουσική σας αρέσει να ακούτε σχεδιάζοντας; Δεν προσέχω τη μουσική…
  29. Ποιο βιβλίο μας προτείνετε να διαβάσουμε; Έντουαρντ Λούις. Το παιδί δεν παίζεται.
  30. Ποια σειρά/ταινία να δούμε; Να δείτε, δεν ξέρω. Να ακούσετε, τα podcast του πιτσιρίκου.
  31. Τι χρώμα θα βάφατε την Πολεοδομία & τί την Εφορία; Χωρίς χρώμα, ό,τι έχουν.
  32. Για ποιον θα θέλατε να σχεδιάσετε κάτι; Μαζί με όποιον θα ήθελε.
  33. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Μια αρχιτεκτονική χωρίς σχέδια, αυθόρμητη.

Ο ανθόκοσμος αλλιώς η Ανθή Κοσμά καλλιεργεί «λαχανόκηπους» με σχέδια, σχεδίες για διακοπές και διαφυγές, σχεδιαγράμματα για κείμενα και εγκαταστάσεις επιμένοντας στην εξειδίκευση στα σχέδια δράσεων και αποδράσεων. Φέτος έχει την τύχη να κινείται ανάμεσα στην αρχιτεκτονική σχολή του Βόλου, τους xza.architects στην Αθήνα την ομάδα imprografika στην καρδιά της.

One thought on “ΑΝΘΗ ΚΟΣΜΑ | PROFILE PICSX33

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s