PROFILE PICSX33
Profile Pics Αρχιτεκτόνων: οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του SLUS (33 ερωτήσεις ίδιες για όλους) έρχονται να σκιαγραφήσουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα κάθε αρχιτέκτονα και να αφηγηθούν ιστορίες και σκέψεις που ξεκινούν από την αρχιτεκτονική, τον δημόσιο χώρο, την πόλη και την κοινωνία και φτάνουν μέχρι την μουσική, την λογοτεχνία και το σινεμά.
Η Χρυσοκώνα Μαύρου, αρχιτέκτονας & σχεδιάστρια κοσμημάτων και αντικειμένων, απαντά στο ερωτηματολόγιο του SLUS.
- Πότε και πού γεννηθήκατε; Γεννήθηκα στην Κρήτη, Οκτώβριο του ’78. (Ζυγός)
- Τι σπουδές έχετε κάνει; Αποφοίτησα από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. στην Αθήνα και συνέχισα με Master in Advanced Architecture στο IaaC στη Βαρκελώνη.
- Πού εργάζεστε; Έχω το δικό μου αρχιτεκτονικό γραφείο.
- Τι είναι αυτό που σας ώθησε στην αρχιτεκτονική; Ο συνδυασμός Μηχανικής και Αισθητικής.
- Πού μένετε; Στο Χίλτον. ( Όχι μέσα)
- Ποια σημεία της πόλης σας ξεχωρίζετε; Τον όχι-και-τόσο-αξιοποιημένο Εθνικό Κήπο και τον Λυκαβηττό.
- Τί θα αλλάζατε στην γειτονιά σας; Όλα τα πεζοδρόμια. Επίσης θα έκανα μικροπαρεμβάσεις στο πάρκο Ελευθερίας και το άλσος Ιλισίων, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους.
- Ποιες τρεις πόλεις δεν έχετε επισκεφθεί και θα θέλατε; Λος Άντζελες, Μπραζίλια, Πόλη του Μεξικού.
- Ποιες πόλεις διαλέγετε για την σχέση τους με το δημόσιο χώρο και γιατί; Τη Βαρκελώνη για το πλήθος και την ποικιλία του δημόσιου χώρου μέσα στον αστικό ιστό, την ποιότητα σχεδιασμού του καθώς για την άψογη σχέση της πόλης με τη θάλασσα. Τη Νέα Υόρκη για τα μεγάλα της πεζοδρόμια και το Central Park.
- Ποια πέντε κτίρια θα τυπώνατε σε καρτ-ποστάλ ή και σε 3d printer για να τα στείλετε στους φίλους σας;
Το «The Broad» των Diller, Scofidio + Renfro,το «Rolex Learning Center» των Sanaa,το βρετανικό περίπτερο στην Expo της Σαγκάη του Thomas Heatherwick, το «Eden project» του Nicholas Grimshaw και το «Guggenheim Museum» της Νέας Υόρκης του Frank Lloyd Wright, «Church of Light» του Tadao Ando. Villa Nurbs των Cloud 9. Δεν μπορώ να αποφασίσω… - Ποιο είναι το πιο ωραίο αντικείμενο του κόσμου; Το πρώτο σκουλαρίκι που κατάφερα να κάνω 3D print. (φοβερά αντικειμενική οπτική)
- Τι είδους ιστορίες μπορεί να αφηγηθεί ένας χώρος; Από στιβαρή Ιστορία, μέχρι ερωτικές ιστορίες καθημερινής τρέλας.
- Πόσο ο συγκεκριμένος τόπος κάθε φορά επηρεάζει την σύνθεσή σας; Πολύ και σε επίπεδο μορφολογικό και σε επίπεδο υλικών.
- Με ποιους αρχιτέκτονες ή καλλιτέχνες θα θέλατε να μπορούσατε να βγείτε για ποτό; Με το Rem Koolhaas για small MLXL talk.
- Τι σας εμπνέει; Η φύση, η ιστορία κι η παράδοση (και καμιά φορά οι πυλώνες της ΔΕΗ και τα λοιπά χωροδικτυώματα).
- Μπορεί η αρχιτεκτονική να δώσει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα και πώς; Ναι και όταν βρίσκεται κοντά σε κοινωνική κρίση, πιστεύω ότι έχει μια σχετική υποχρέωση αν όχι να δώσει λύση, σίγουρα να προσπαθήσει να βελτιώσει την κατάσταση. Πώς; Ο Alejandro Aravena στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2016 συγκέντρωσε πολλά παραδείγματα επιτυχημένων πειραμάτων σ’ αυτό το πεδίο.
- Τι θα λέγατε αν μπορούσε να ανασυσταθεί ένας ΕΟΤ στον οποίο να προσληφθούν νέοι αρχιτέκτονες για τον σχεδιασμό σύγχρονων δημόσιων τουριστικών εγκαταστάσεων τύπου ΞΕΝΙΑ; Καλή ιδέα, αλλά και με σωστούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς θα μπορούσε να εξελιχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος.
- Σχολεία, μουσεία, ξενοδοχεία ή νοσοκομεία; Σε ποιον τομέα θα δίνατε προτεραιότητα και κίνητρα; Στα σχολεία για σωστές βάσεις και αισθητικές προσλαμβάνουσες από μικρή ηλικία.
- Τέχνη, τεχνολογία, οικολογία και αρχιτεκτονική. Τέμνονται κάπου όλα αυτά; Η αρχιτεκτονική πιστεύω ότι πρέπει να είναι το σημείο τομής των παραπάνω.
- Ποιες λέξεις συνοψίζουν την αρχιτεκτονική σας; Τι να πω, ας μιλήσουν οι κριτικοί αρχιτεκτονικής στο μέλλον…Σε κάθε περίπτωση, δε θα βγει ποτέ από το γραφείο προς τα έξω πρόταση χωρίς concept και χωρίς κομψότητα.
- Πού βρίσκεται ο άνθρωπος στον σχεδιασμό σας; Στην κορυφή των προτεραιοτήτων, αλλά σε συνδυασμό με μια καλή αισθητική.
- Με τι υλικά προτιμάτε να δουλεύετε; Με φυσικά υλικά. Απεχθάνομαι οτιδήποτε τεχνητό που μοιάζει με φυσικό.
- Μακέτες, σχέδια, σκίτσα, κολάζ, τρισδιάστατα, κινούμενη εικόνα, κείμενα. Πώς αποτυπώνετε καλύτερα τις ιδέες σας; Αρχικά με σκίτσα, πιο καλά με μακέτες, πιο γρήγορα με τρισδιάστατα μοντέλα.
- Τι πρότζεκτ δουλεύετε αυτόν τον καιρό; Κυρίως κατοικίες κι έργα σχετικά με τον τουρισμό.
- Τι κλίμακας έργα σχεδιάζετε; Έχει τύχει μέσα στην ίδια μέρα να σχεδιάζω το πρωί σε χιλιόμετρα και το βράδυ σε χιλιοστά.
- «Less is more», «More with less», «Less is a bore»; Κάποιο από αυτά ή κάτι άλλο; «Less is more» για να έχει την άνεση ο χρήστης να επεκταθεί στο «even more».
- Ποια έργα σας, πραγματοποιημένα ή μη, ξεχωρίζετε και γιατί; Το «Bubble-bubble», ένα capsule hotel στην κορυφή κτιρίου γραφείων στο Τόκιο, ως μάλλον το πιο ευφάνταστο, το “Vita in Vacuo”, ένα δωμάτιο αστικού ξενοδοχείου για την απλή, αλλά ισχυρή κεντρική του ιδέα και το “Green Fold”, ένα χώρο γευσιγνωσίας στο Ρέθυμνο για τη σχέση του με το τοπίο.
- Τι μουσική σας αρέσει να ακούτε σχεδιάζοντας; Στις δημιουργικές φάσεις χαρούμενη electronica, στις ζόρικες βοηθάνε συνήθως τα soundtracks ταινιών τύπου “The Hours”.
- Ποιο βιβλίο μας προτείνετε να διαβάσουμε; Για όσους δεν το έχουν ήδη διαβάσει, «Το Νορβηγικό Δάσος», ή οποιοδήποτε άλλο του Χαρούκι Μουρακάμι.
- Ποια σειρά/ταινία να δούμε; Για όσους δεν το έχουν ήδη δει, το Madmen για ιστορίες φιλοδοξίας σε σχέση με την ανθρώπινη αδυναμία και για το στυλιστικό ταξίδι στα ’60s.
- Τι χρώμα θα βάφατε την Πολεοδομία & τί την Εφορία; Χρυσή την Πολεοδομία, μαύρη την Εφορία και θα έβαζα πολλή τέχνη μέσα.
- Για ποιον θα θέλατε να σχεδιάσετε κάτι; Για οποιονδήποτε έχει καλό γούστο, καλό budget και σέβεται τις γνώσεις και το χρόνο του αρχιτέκτονα.
- Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει.

Η Χρυσοκώνα Μαύρου είναι αρχιτέκτων μηχανικός. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π / Αθήνα) και έλαβε το Master in Advanced Architecture από το Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IaaC / Βαρκελώνη). Η επαγγελματική της εμπειρία περιλαμβάνει συνεργασίες με αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες στην Αθήνα, τη Βαρκελώνη και τη Νέα Υόρκη. Έχει διακριθεί διεθνώς και το έργο της έχει δημοσιευθεί ευρέως. Η επαγγελματική δραστηριότητά της επικεντρώνεται, εκτός των άλλων, στην ψηφιακή παραγωγή (digital fabrication) σε πολλαπλές κλίμακες και επεκτείνεται στο σχεδιασμό τρισδιάστατα εκτυπωμένων (3D-printed) κοσμημάτων και αντικειμένων. Architecture / Jewellery and Objects / Facebook