ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ | PROFILE PICSX33

PROFILE PICSX33

Profile Pics Αρχιτεκτόνων: οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του SLUS (33 ερωτήσεις ίδιες για όλους) έρχονται να σκιαγραφήσουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα κάθε αρχιτέκτονα και να αφηγηθούν ιστορίες και σκέψεις που ξεκινούν από την αρχιτεκτονική, τον δημόσιο χώρο, την πόλη και την κοινωνία και φτάνουν μέχρι την μουσική, την λογοτεχνία και το σινεμά.

Ο Κώστας Βλαχογιάννης, αρχιτέκτονας, απαντά στο ερωτηματολόγιο του SLUS.  

  1. Πότε και πού γεννηθήκατε; Στην Αθήνα, το 1978.
  2. Τι σπουδές έχετε κάνει; Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ.
  3. Πού εργάζεστε; Στην Αθήνα.
  4. Τι είναι αυτό που σας ώθησε στην αρχιτεκτονική; Οι συγκυρίες, κάποιες εξωτερικές επιρροές και λίγο η γοητεία που γενικά ασκεί ο όρος σε ό,τι αφορά στις σπουδές. Η απόφαση άσκησης του επαγγέλματος, αρκετά αργότερα, προέκυψε όταν νόμισα ότι μπορώ να το κάνω καλά.
  5. Πού μένετε; Κοντά στη γειτονιά που μεγάλωσα.
  6. Ποια σημεία της πόλης σας ξεχωρίζετε; Τους λόφους της και το παραλιακό μέτωπο μετά τη Γλυφάδα προς το Σούνιο. Και τον Υμηττό γιατί τον νιώθω πολύ οικείο και έχει την καλύτερη θέα της πόλης.
  7. Τί θα αλλάζατε στην γειτονιά σας; Τα πεζοδρόμια και τις ταμπέλες κυκλοφορίας και καταστημάτων. Όχι μόνο στη γειτονιά μου βέβαια.
  8. Ποιες τρεις πόλεις δεν έχετε επισκεφθεί και θα θέλατε; Τόκιο, Αγία Πετρούπολη και Σαν Σεμπαστιάν.
  9. Ποιες πόλεις διαλέγετε για την σχέση τους με το δημόσιο χώρο και γιατί; Τη Ρώμη για την ομορφιά της και γιατί κάνεις βόλτεςστην ιστορία. Το Μανχάταν γιατί δεν μπορώ να ξεχωρίσω το δημόσιο χώρο του από τον ιδιωτικό αφού όλα μαζί χτίζουν την εικόνα και την ισχύ του. Το Μόναχο γιατί εκεί που σταματάει το ένα πάρκο ξεκινά το άλλο και οι κάτοικοι του είναι σε όλα.
  10. Ποια πέντε κτίρια θα τυπώνατε σε καρτ-ποστάλ ή και σε 3d printer για να τα στείλετε στους φίλους σας; Την Ακρόπολη για ευνόητους λόγους, μια μεζονέτα απομίμηση νεοκλασικού στα προάστια των Αθηνών για να τους διασκεδάσω, μια αθηναϊκή πολυκατοικία του μεσοπολέμου, το Εβραϊκό μουσείο στο Βερολίνο και το υπαίθριο θέατρο του Λυκαβηττού.
  11. Ποιο είναι το πιο ωραίο αντικείμενο του κόσμου; Δεν είναι αντικείμενο.
  12. Τι είδους ιστορίες μπορεί να αφηγηθεί ένας χώρος; Τις προσωπικές μας υποθέτω.
  13. Πόσο ο συγκεκριμένος τόπος κάθε φορά επηρεάζει την σύνθεσή σας; Πολύ ως αφορμή. Κάποια στιγμή, όμως, θα ήθελα να κάνω την επανάστασή μου και να αδιαφορήσω πλήρως.
  14. Με ποιους αρχιτέκτονες ή καλλιτέχνες θα θέλατε να μπορούσατε να βγείτε για ποτό; Θα προτιμούσα, αντί ποτού, να δω σε ώρα εργασίας έναν αρχαίο γλύπτη, έναν αρχιμάστορα (τους αρχιτέκτονες της εποχής κατά κάποιο τρόπο) ενός γοτθικού πύργου ή ναού και να μου μιλήσει, για ό,τι εκείνη θα επέλεγε, η Κική Δημουλά.
  15. Τι σας εμπνέει; Τη λέξη έμπνευση δεν την πολυκαταλαβαίνω. Πιστεύω στη σκέψη και το ένστικτο.
  16. Μπορεί η αρχιτεκτονική να δώσει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα και πώς; Δε νομίζω ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να λύσει κοινωνικά προβλήματα. Στην καλύτερη περίπτωση θα υλοποιήσει σωστά τις λύσεις των προβλημάτων.
  17. Τι θα λέγατε αν μπορούσε να ανασυσταθεί ένας ΕΟΤ στον οποίο να  προσληφθούν νέοι αρχιτέκτονες για τον σχεδιασμό σύγχρονων δημόσιων τουριστικών εγκαταστάσεων τύπου ΞΕΝΙΑ; Αν μου πείτε ποιος θα ήταν επικεφαλής από πλευράς κράτους, θα μπορούσα να σας απαντήσω.  Ίσως να άξιζε τον κόπο ακόμα και σαν αποτυχία πάντως.
  18. Σχολεία, μουσεία, ξενοδοχεία ή νοσοκομεία; Σε ποιον τομέα θα δίνατε προτεραιότητα και κίνητρα;Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή νομίζω προέχουν τα έργα υποδομής. Αμέσως μετά θα έδινα προτεραιότητα στα σχολεία.
  19. Τέχνη, τεχνολογία, οικολογία και αρχιτεκτονική. Τέμνονται κάπου όλα αυτά; Τα τρία τελευταία λίγο ή πολύ, από επιλογή ή ανάγκη, συναντιούνται με γόνιμο ή μη τρόπο. Η τέχνη μου φαίνεται άπιαστη έννοια για να συνδεθεί με τόσα πράγματα ταυτόχρονα. Για να συνδεθεί με οτιδήποτε εδώ που τα λέμε.
  20. Ποιες λέξεις συνοψίζουν την αρχιτεκτονική σας; Δεν μπορώ να βρω. Είναι μια μορφή επιτυχίας να μπορείς να το κάνεις αυτό. Ίσως είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια να ενσωματώνω κατά περίπτωση διάφορα μηχανικά συστήματα για να μετασχηματίζουν το χώρο.
  21. Πού βρίσκεται ο άνθρωπος στον σχεδιασμό σας; Ποιος άνθρωπος; Σχεδιάζουμε με βάση τα προσωπικά μας βιώματα, τις ικανότητες και τις πεποιθήσεις μας. Ίσως αυτός ο άνθρωπος να είναι ο εαυτός μας.
  22. Με τι υλικά προτιμάτε να δουλεύετε; Τα τελευταία χρόνια ο σιδεράς και ο μαραγκός είναι οι πιο ευχαριστημένοι συνεργάτες μου. Ίσως και λόγω των αυξημένων, αναλογικά, ανακαινίσεων.
  23. Μακέτες, σχέδια, σκίτσα, κολάζ, τρισδιάστατα, κινούμενη εικόνα, κείμενα. Πώς αποτυπώνετε καλύτερα τις ιδέες σας; Τον πιο πολύ χρόνο τον περνάω με ένα τρισδιάστατο μοντέλο πλέον. Καμιά φορά στην άκρη του χεριού παραμονεύει και κανένα σκίτσο.
  24. Τι πρότζεκτ δουλεύετε αυτόν τον καιρό; Ένα διαμέρισμα. Το σπίτι μου.
  25. Τι κλίμακας έργα σχεδιάζετε; Ό,τι μου ζητηθεί. Μέχρι τώρα πάντως δε μου έχει ζητηθεί κάτι που δε χωράει σε μια εκτύπωση Α1.
  26. «Less is more», «More with less», «Less is a bore»; Κάποιο από αυτά ή κάτι άλλο; Η αφαίρεση παραμένει πάντοτε σπουδαίο πράγμα και ιδιαίτερη ικανότητα. Αλλά δε μου αρκεί πια, οπότε το more με γοητεύει τελευταία.
  27. Ποια έργα σας, πραγματοποιημένα ή μη, ξεχωρίζετε και γιατί; Τα πρώτα μου για τα λάθη τους, που ακόμα με κάνουν και γελάω, το εκάστοτε τελευταίο γιατί συνήθως το κουβαλάω μαζί μου όλες τις ώρες της ημέρας και κάπου στη μέση το ξενοδοχείο The Zillers που κάναμε με το Θάνο Μπαμπανέλο γιατί σε λίγους μήνες χώρεσαν κάποια χρόνια αρχιτεκτονικής ζωής.
  28. Τι μουσική σας αρέσει να ακούτε σχεδιάζοντας; Σπάνια ακούω μουσική σχεδιάζοντας. Σχεδόν ποτέ δηλαδή.
  29. Ποιο βιβλίο μας προτείνετε να διαβάσουμε; Confiteor. Μια ιστορία κανονικής ζωής, έστω λίγο ταραγμένης.
  30. Ποια σειρά/ταινία να δούμε; Είμαι πολύ όψιμος θεατής σειρών. Δεν τολμάω καν να προτείνω.. Από ταινίες μου αρέσουν όλες αυτές οι σπουδαίες παραγωγές παραμυθιών των τελευταίων ετών.
  31. Τι χρώμα θα βάφατε την Πολεοδομία & τί την Εφορία; Κάθε φορά που χρησιμοποιώ χρώμα, τελικά όλα πράσινα γίνονται. Υποθέτω και αυτά πράσινα θα τα έκανα.
  32. Για ποιον θα θέλατε να σχεδιάσετε κάτι; Για μια πολύ μικρή ή μια πολύ μεγάλη κοινότητα ανθρώπων.
  33. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Κάτι που δεν είναι αρχιτεκτονική αλλά χωράει πολύ σχεδιασμό. Και να τελειώσει αυτό το σπίτι.

Ο Κώστας Βλαχογιάννης (1978) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου συνεχίζει να κατοικεί. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και από την αποφοίτηση του μέχρι σήμερα ασκεί ελεύθερα το επάγγελμα συνεργαζόμενος με φίλους του. Ασχολήθηκε και με το χώρο των κατασκευών, ενώ μαζί με το Θάνο Μπαμπανέλο είναι οι structarchitecture.

>> Ο Κώστας Βλαχογιάννης με τον Θάνο Μπαμπανέλο βρίσκονται πίσω από την ανακαίνιση και αποκατάσταση του “Zillers Athens Boutique Hotel”, στην Μητροπόλεως 54 στην Αθήνα. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο-συνέντευξή τους και σχόλια σχετικά με την μικροκλίμακα της «αρχιτεκτονικής της φιλοξενίας» και τον επανακαθορισμό της τουριστικής ταυτότητας εδώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s