ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ | PROFILE PICSX33

PROFILE PICSX33

Profile Pics Αρχιτεκτόνων: οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο του SLUS (33 ερωτήσεις ίδιες για όλους) έρχονται να σκιαγραφήσουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα κάθε αρχιτέκτονα και να αφηγηθούν ιστορίες και σκέψεις που ξεκινούν από την αρχιτεκτονική, τον δημόσιο χώρο, την πόλη και την κοινωνία και φτάνουν μέχρι την μουσική, την λογοτεχνία και το σινεμά.

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου, αρχιτέκτονας και χρόνια τώρα αρχιτεκτονικοεικαστικός blogger, με το πολύ ενδιαφέρον blog: triantafylloug.blogspot.gr., απαντά στο ερωτηματολόγιο του SLUS.  

  1. Πότε και πού γεννηθήκατε; Στην κλινική Σμπαρούνη στην καρδιά των Εξαρχείων, στη θέση του σημερινού αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου, στις 30 Σεπτεμβρίου 1951.
  2. Τι σπουδές έχετε κάνει; Αρχιτεκτονική στην Θεσσαλονίκη και μεταπτυχιακά στην πολεοδομία, στα θέατρα, στις γκαλερί, στα ξυλουργεία, τα σιδεράδικα και στα γιαπιά δίπλα σε άξιους μαστόρους, και σε επίλεκτους αρχιτέκτονες και εικαστικούς.
  3. Πού εργάζεστε; Στο γραφείο μου αδιακόπως και στα εργοτάξια.
  4. Τι είναι αυτό που σας ώθησε στην αρχιτεκτονική; Η παιδιόθεν αγάπη μου για τα μαστορέματα, τις κατασκευές και κυρίως το σχέδιο.   
  5. Πού μένετε; Στο Παλιό Ψυχικό.
  6. Ποια σημεία της πόλης σας ξεχωρίζετε; Εκείνα τα σημεία στο κέντρο της πόλης που με αναστατώνουν με την ζωντάνια τους, επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους όπως η Αρχαία Αγορά και κάποια εναπομείναντα ίχνη μιας άλλης εποχής στην περιφέρεια της πόλης.
  7. Τί θα αλλάζατε στην γειτονιά σας; Την απουσία της αίσθησης της γειτονιάς. Πρόκειται για ένα νεκρό προάστιο λόγω της «αμιγούς κατοικίας», όπου κυκλοφορούν μόνο οικιακές βοηθοί με τα σκυλιά  και μανιώδεις λάτρεις του joking (sic).
  8. Ποιες τρεις πόλεις δεν έχετε επισκεφθεί και θα θέλατε; Το Κάϊρο, το Σικάγο και την Μαδαγασκάρη.
  9. Ποιες πόλεις διαλέγετε για την σχέση τους με το δημόσιο χώρο και γιατί; Σε κάθε πόλη ξεχωρίζω ιδιότυπους δημόσιους χώρους, συχνά ακατάστατους, ζωντανούς με εκπλήξεις. Οι καθώς πρέπει καλοσχεδιασμένοι δημόσιοι χώροι με ελκύουν απλά επειδή ικανοποιούν το αρχιτεκτονικό μου βίτσιο για το καλό design.
  10. Ποια πέντε κτίρια θα τυπώνατε σε καρτ-ποστάλ ή και σε 3d printer για να τα στείλετε στους φίλους σας; Την καλύβα και το νεοκλασικό του παππού μου, και τα μεσοπολεμικά σπίτια που μεγάλωσα. Όλα γεμάτα όνειρα, χαρές και πίκρες μιας ζωής.
  11. Ποιο είναι το πιο ωραίο αντικείμενο του κόσμου; Το φυλαχτό της μητρός μου.
  12. Τι είδους ιστορίες μπορεί να αφηγηθεί ένας χώρος; Ιστορίες αγάπης και έρωτα, χαράς και λύπης, εντάσεων και τρυφερότητας, ανθρώπινου μόχθου και δημιουργίας, και κυρίως για το πώς κατασκευάστηκε.
  13. Πόσο ο συγκεκριμένος τόπος κάθε φορά επηρεάζει την σύνθεσή σας; Εξαρτάται πάντα από τις εκάστοτε φορτίσεις. Άλλοτε τον σέβομαι και με δεσμεύει και άλλοτε τον αγνοώ.
  14. Με ποιους αρχιτέκτονες ή καλλιτέχνες θα θέλατε να μπορούσατε να βγείτε για ποτό; Πάντα με νεότερους αρχιτέκτονες που έχουν ήδη δώσει ξεχωριστά δείγματα γραφής.
  15. Τι σας εμπνέει; Το παράδοξο, το χειροποίητο, το τρυφερό και το δρεπανιφόρο, το αττικό φως και η θάλασσα και κυρίως οι μνήμες.
  16. Μπορεί η αρχιτεκτονική να δώσει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα και πώς; Με ισχυρή πολιτική βούληση και φυσικά ικανή  χρηματοδότηση κάτι μπορεί να γίνει.
  17. Τι θα λέγατε αν μπορούσε να ανασυσταθεί ένας ΕΟΤ στον οποίο να  προσληφθούν νέοι αρχιτέκτονες για τον σχεδιασμό σύγχρονων δημόσιων τουριστικών εγκαταστάσεων τύπου ΞΕΝΙΑ; Ιδέα εμπνευσμένη, κρατικός μηχανισμός και νοοτροπία σε αδυναμία για να την διεκπεραιώσει.
  18. Σχολεία, μουσεία, ξενοδοχεία ή νοσοκομεία; Σε ποιον τομέα θα δίνατε προτεραιότητα και κίνητρα; Μα φυσικά σε όλα.
  19. Τέχνη, τεχνολογία, οικολογία και αρχιτεκτονική. Τέμνονται κάπου όλα αυτά; Στην Ελλάδα σπάνια. Έξω κάτι γίνεται.
  20. Ποιες λέξεις συνοψίζουν την αρχιτεκτονική σας; Διαφορετικότητα, επεξεργασία, απλότητα, ένταξη στο τοπίο.
  21. Πού βρίσκεται ο άνθρωπος στον σχεδιασμό σας; Διαρκώς δίπλα  μου.
  22. Με τι υλικά προτιμάτε να δουλεύετε; Κυρίως με φυσικά υλικά και επιλεγμένα σύνθετα νέα υλικά που δεν προέρχονται από την φύση.
  23. Μακέτες, σχέδια, σκίτσα, κολάζ, τρισδιάστατα, κινούμενη εικόνα, κείμενα. Πώς αποτυπώνετε καλύτερα τις ιδέες σας; Με όλα φυσικά και με αφετηρία τα σκίτσα και την μακέτα.
  24. Τι πρότζεκτ δουλεύετε αυτόν τον καιρό; Κατοικίες εκτός Ελλάδας, διαλέξεις, κείμενα και επεξεργασία αρχείων.
  25. Τι κλίμακας έργα σχεδιάζετε; Στα 42 χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης έχω διατρέξει όλες τις κλίμακες.
  26. «Less is more», «More with less», «Less is a bore»; Κάποιο από αυτά ή κάτι άλλο; Μπορεί και όλα, κατά περίπτωση.
  27. Ποια έργα σας, πραγματοποιημένα ή μη, ξεχωρίζετε και γιατί;
    Έργα που σχετίζονται με ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και εικαστικές επεμβάσεις όπως στο εγκαταλελειμμένο χωριό Μοναστήρια της Τήνου με τίτλο «Αντανακλάσεις».
  28. Τι μουσική σας αρέσει να ακούτε σχεδιάζοντας; Επιλογές από το Τρίτο πρόγραμμα, που δεν έχει διαφημίσεις και από ψηφιακά ραδιόφωνα κυρίως με τζαζ.
  29. Ποιο βιβλίο μας προτείνετε να διαβάσουμε; Πρόσφατα διάβασα απνευστί το μικρό βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη «Στ΄αμπέλια». Με συγκίνησε.
  30. Ποια σειρά/ταινία να δούμε; Την καινούργια, την πολυσυζητημένη και πολυβραβευμένη ήδη μαύρη κωμωδία του Λάθιμου «The Favourite».
  31. Τι χρώμα θα βάφατε την Πολεοδομία & τί την Εφορία; Ροζ και κόκκινο αντιστοίχως μπας και αλλάξει κάτι προς το πιο ερωτικό. Προσωπικά εδώ και χρόνια έχω καταφέρει να μην πατάω σε αυτά το ιδρυματικά γκρίζα κτίρια.
  32. Για ποιον θα θέλατε να σχεδιάσετε κάτι; Για τον εγγονό μου.
  33. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Όσο η αρχιτεκτονική σε αυτόν το τόπο πραγματοποιείται σε κλίμα ευτέλειας και υπέρμετρης πίεσης ως προς τις ανθρώπινες σχέσεις, προτιμώ να συνεχίζω να γράφω…

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου (1951) σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη. Από το 1981 διατηρεί το δικό του γραφείο που ασχολείται κυρίως με έργα εσωτερικών χώρων, αποκατάστασης παλαιών κτιρίων, ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και συγκροτημάτων μεγάλης κλίμακας, που αφορούν τον τουρισμό, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χώρους πολιτισμού. Έχει διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει δημοσιεύσει έργα, άρθρα και επιστημονικές εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του έχουν διακριθεί με διεθνή βραβεία. Υπήρξε μέλος επιστημονικών επιτροπών, έχει δώσει σειρά διαλέξεων για την αρχιτεκτονική και την τέχνη, και έχει συμμετάσχει στην διδασκαλία μεταπτυχιακών μαθημάτων. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική αγαπά την φωτογραφία και την τέχνη  και έχει συνεργαστεί με εικαστικούς, ανθρώπους του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και άλλους καλλιτέχνες ως συνδημιουργός, για την πραγματοποίηση αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών επεμβάσεων και εικαστικών δρώμενων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει έργα και άρθρα του καθώς και σειρά φωτογραφιών σε εκδόσεις, έντυπα, εκθέσεις καθώς και στον προσωπικό του ιστότοπο ως blogger που διατηρεί τα τελευταία 8 χρόνια με τίτλο “Triantafyllou Giorgos blog”. Το βιβλίο του με τίτλο «αρχέτυπα* από τις καλύβες και τα μαντριά στη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική» και η έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο  Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας το 2010, αποκαλύπτουν μία ανεξερεύνητη και περιφρονημένη αληθινή αρχιτεκτονική που συσχετίζεται με έργα της διεθνούς τέχνης και αρχιτεκτονικής, ανοίγοντας νέους δρόμους για το μέλλον.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s